Best Buy:t ja nostalgia – nykypäivän posketon best-buy?

Kruunuradio on yhteistyökumppanini. Se on perinteidenkin takia itselleni mieluisaa. Mutta erityisesti aika on kullannut muistot vanhan Kruunun, 80-luvun loppupuolen best-buy -tarjouksien osalta. Toki heidän kuunteluhuone 2 ”pöytävarauksin” oli myös vaikuttava. Best-buy -idea on siinä mielessä haastava, että melko harva harrastaja lähtee nollista liikkeelle ja hankkii koko setin kerrallaan. No kai best-buy:n idea on myös tarjota setti, jonka komponentit todistettavasti pelaavat yhteen. Mutta sanasta miestä, sarvesta härkää (jos näin on nykyään enää soveliasta sanoa?) Tottakai Kaupallisen Erkinkin pitää tuollainen best-buy -setti kasata. Hiukan vain hirvittää, mikä sen hinnaksi tulee. Mutta tätä johdantoa kirjoittaessani en vielä tiedä edes kokonaisuuden sisältöä.

Kaiuttimet: Magneplanar .7

Nämä ovat hienot kaiuttimet. Hinta ei ole Suomessa halpa, mutta äänenlaatuun nähden edulliseksi uskallan sitä väittää. Bassotoisto on yllättävän ulotteikas, mutta koteloboomi tästä puuttuu. Tälle saa subbarin kaveriksi, mutta en sitä tähän kokonaisuuteen listaa. Akryylinen ovaalijalusta maksaa useampia satasia, mutta sitä on pakko suositella niin äänenlaadullisin, kuin esteettisinkin perustein.

Magneplanar .7 with oval feet

Kaiutinjohdot: Furutechin maahantuojan kasaamat ”perusjohdot” tai Furutech DPS 4.1

Tähän tulee Furutechin vaihtoehdot, halvempi vaihtoehto on Furutechin bulkkijohdosta kasattu ”perus-high-end -kaapeli” ja hinnakkaampi on myös maahantuojan kasaama DSS 4.1 -pohjainen järeä huippukaapeli. Nämä jälkimmäiset on listahinnaltaan jopa hieman kaiuttimia arvokkaammat, joten realisimi ehkä kääntåä suosituksenkin noiden edullisempien puoleen.

Furutech 4.1 DSS 2,5 m

Vahvistin: KORA TB-140

Tässä on mielestäni äänellisesti paras vaihtoehto hintaluokasta riippumatta. Vaikka Magneplanaerit ovat hieman epäherkät, uskoisin tehon riittävän. Jos kuuntelutila on kovin iso tarvitaan isomman vahvistimen ohella myös isommat kaiuttimet. Mutta kyllä tästäkin setistä ääntä lähtee yllättävän kivasti. Korassa on putkia, mutta kokonaisvaltaisempaa putkivaihtoehtoa hakevalle tarjolla on LAB12 integre4.

KORA TB-140

DAC: LAB12 dac1 reference

Tämä on kreikkalaista käsityötä oleva NOS-putki-DAC. Hyvin perinteinen toteutustapa ja HiRes-maksimi 24 bit / 192 kHz. Ääni on pehmeä, mutta silti erityisen tarkka, ei mitenkään mussu. Putkitoimisuus tuo ehkä kompromissia häiriöetäisyyteen, mutta ääni tässä on kaikilta osin huippua.

LAB12 DAC1 reference

Äänilähde: tietokone (USB-lähtö) tai Roon Nucleus+

Hienoja striimereitä on maailma täynnä. Hyvän DAC:n kanssa tietokonekin on riittävä äänilähde. USB-johtoon ja mahdollisesti tietokoneen virtajohtoon ja laitealustaan voi silti satsata. Jos pitää Roonin käyttöliittymästä ja on valmis maksamaan siitä lisenssimaksua, muuttuu Nucleus+ kiinnostavaksi vaihtoehdoksi. Se on hiljainen ja varsin hyvä-ääninen tietokoneen korvike.

Virtablokki: LAB12 gordian tai Furutech e-TP609E NCF

Omasta mielestäni virtapuolen merkitys hyvän äänen muodostumiseen on aivan keskeinen. Siksi suosittelen virtapuoleen satsaamista. Kaikki eivät aktiivifilttereistä pidä, vaikka tuo Gordian on mielestäni aivan huippu hintaisekseen ja jopa hinnasta riippumatta. Furutechin täysalumiiniblokki on myös erinomainen ratkaisu. Toki Furutechilta löytyy edullisempiankin ratkaisuja.

Lab12 gordian fascia

Virtajohdot: LAB12 knack, Furutech DPS 4.1 ja/tai Ag 314

Itse satsaisin virtafiltterin / -blokin syöttöjohtoon ja mahdollisesti myös vahvistimen virtajohtoon ja käyttäisin siihen tuota järeää DPS 4.1-johtoa. Toki LAB12:n gordianiin sopii myös merkin oma ja varin edullinen knack-virtajohto. Laitteiden (DAC:in) virtajohdot sitten lompakon paksuuden mukaan. Tuo FP-314Ag+FI-11/FI-E11R on varsin edullinen (listahinta 299 euroa) johto, vaikka siinä on laadukkaat liittimetkin.

Välijohto (RCA): Furutech FA-AlphaS22 tai Furutech LineFlux

Välijohtoihin tarjoan Furuechin vaihtoehtoja . LineFlux on peräti Furutechin tämänhetkinen huippumalli. Se menee hinnaltaan hieman yli parin tonnin. Edullisempana vaihtoehtona löytyy Furutech FA-AlphaS22-pohjainen RCA-kaapeli kiristettävillä Furutechin RCA-liittimillä. Tämä piuha kustantaa listahinnaltaan melko sopivat 369 euroa.

Twiikit

Tuohon vielä päälle Creaktiv laitealustat (2 kpl) 479 euroa/kpl ja Furutech NCF Booster Signalit 229 euroa/kpl ja NCF Boosterit (haluttu määrä) 375 euroa/kpl. Mahdollisesti myös pari Furutech NCF Clear Linea 259 euroa/kpl. Näitä kaikkia suosittelen tosissani, erityisesti laitealustoja. Vaikutus ääneen on oman kokemukseni mukaan iso.

Tässä vielä yhteenveto listahintoineen (hinnat sisältävät ALV:n):

Best-buy

Magneplanar .7 kaiuttimet 2090 euroa / pari

Ovaalialustat kaiuttimiin 690 euroa / pari

Kaiutinjohdot ETI Q500 (yksi pari) nettohinta 780 euroa

KORA TB-140 vahvistin, 5190 euroa

LAB12 dac1 reference D/A-muunnin, 2950 euroa

LAB12 gordian, 1750 euroa

LAB12 knack 20A virtajohto, 295 euroa

Furutech FP-314Ag+FI-11/FI-E11R virtajohto, 299 euroa

Furutech FA-AlphaS22+FP-106R RCA-välijohto, 369 euroa

Listahinta on yhteensä (ilman twiikkejä) 14 413 euroa: Itsestään selvää toki on, että jos joku tuollaisen paketin käteisellä ostaa, niin melkomoinen alennus tuosta irtoaa. Helpostihan tuollaisen kokonaisuuden hankkijalta tulee vaihtolaitteita. No, tällainen kokonaisuus on Logomossa kuunneltavissa ja tällaisen saa myöskin kokonaisuutena tai komponenttikohtaisesti kotikuunteluun. Kyllä tällaisen kokonaisuuden hintaa saadaan tarvittaessa ihan merkittävästikin alas komponentteja vaihtamalla ja vieläpä ilman dramaattisia äänenlaadun huononnuksia. Mutta yllä esitelty kokonaisuus kyllä soi erinomaisesti yhteen.

”Worst” best-buy

Magneplanar .7 kaiuttimet 2090 euroa / pari

Ovaalialustat kaiuttimiin 690 euroa / pari

Furutech DPS 4.1 + CF-202R + CF-201R kaiutinjohdot, 2869 euroa

KORA TB-140 vahvistin, 5190 euroa

LAB12 dac1 reference D/A-muunnin, 2950 euroa

Furutech e-TP609E NCF virtablokki, 1850 euroa

Furutech DPS 4.1 + FI-50NCF(R) + FI-E50NCF(R) virtajohto, 1685 euroa

Furutech FP-314Ag+FI-11/FI-E11R virtajohto, 299 euroa

Furutech LineFlux RCA-välijohto 1,2 m, 2100 euroa

Tässä worst-casessa hinta pompsahtaakin sitten vähän ylemmäs, ilman twiikkejä hinnaksi tulee 19 723 euroa. Toisaalta tässä on mukana myös tiettyjä ”finaalikomponetteja”. Tässä johtojen hinnat muodostavat merkittävän osan kokonaishinnasta. Ideana siis olisi, että elektroniikkaa tai kaiuttimia voisi päivittää ylöspäin ilman, että kaapelointia tarvitsisi vaihtaa. Myös tämä kokonaisuus on demottavissa Logomossa sekä saatavissa kotikuunteluun.

Jaa artikkeli:

Vastaa

Digitarjonnan yläpää kuntoon – MSB edustukseen

Hyviä D/A-muuntimia tuntuu olevan maailma täynnä. Vaikka CD-soittimetkin ovat ehkä tekemässä uutta tulemista, on DACcien kysyntä...

Boijs kaiuttimet – koko valikoima kokeiltavissa

Suomalaisten kaiutinvalmistajien kentässä tapahtui merkittävä muutos, kun Järvenpäästä ponnistava Boijs toi mallistonsa markkinoiden tuomiolle. Lopullista markkinareaktiota...

Avantgarde Acoustic G3 hinnasto

Vihdoin viimein sain hinnat uudelle mallistolle. Olen saanut aiemminkin, mutta toimitukset eivät olleet vielä alkaneet ja...

Täsmentynyt best-buy -kokonaisuus Magneplanar ja LAB12

Kuulun siihen koulukuntaan, joka sanoo, että ”setitys first”. Kaiuttimet ovat mielestäni tärkeät, mutta musiikin välittymisen nautittavuus...

LAB12 dac1 reference – terävähampaista retroa

Ajelen sisään huomenna demoon lähtevää upouutta dac1:tä. Ensimmäistä kertaa se on kiinni ykkössetissäni. Qobuzia soitan tietokoneelta...