Furutech NCF booster – osa 2 kummalliset käyttötarkoitukset

Itselläni on ollut esivahvistinongelma. Mark Levinson 26 on upea laite, mutta Klimax Katalystin DSM:n esivahvistinosio vei Levinsonista voiton digisignaalilla. Tämä puolestaan tarkoitti johtojen vaihtelemista PS-Audiin päässä, mikä myöskään ei ollut kivaa. Tästä lähti liikkeelle sitten varsinainen twiikkituokio, jossa ei ehkä ollut vaarallisia tilanteita, mutta vauhtia, ennakkoluulottomuutta ja yllätyksiä senkin edestä.

Ilman ns. Porin Pekan kivilevyjä en laitteita paraatisesdtissäni kuuntele, piste. Kivilevy tuo mustaa taustaa, tarkkuutta äänikuvaan ja rauhallista, mutta erottelevaa balanssia koko ääneen. Olen tuota sen verran hankkinut, että kaikkien laitteiden alle kivilevyjä riittää, mutta nyttemmin laitteet ovat sen verran vaihtuneet, että koko ei aina ihan täsmää.

Tästä sain ajatuksen pienentää esivahvistimen alle tulevaa kivilevyä sen verran, että tassut jäivät kivilevyn ulkopuolelle. Tämä siksi, että kivilevyn ja laitteen välissä esim umpinaisen metallilieriöt/-kiekot ovat tuoneet parannusta ääneen. No, itse kaivoin varastosta muutaman hopeamarkan ja laitoin ne kotelon pohjan ja kivilevyn väliin. Subjektiivisesti ääni parani yllättävän paljon, oltiin jo lähellä Klimax Katalystiä digisignaalilla.

Ystävällinen hifilaitteiden moniottelija oli teettänyt metallikiekkoja, joissa oli kierteellä piikitkin mukana. Pyysin tuollaiset kokeiluun, mutta sitä ennen muistelin bambupuun suotouisia äänellistä ominaisuuksia. pidetäänpäs Booplith-nimistä tuotetta optimaalisena LP 12:n plinttimateriaalina. No Sulo Wilénin henkeen piti lähteä Ikeaan ja ostaa aika pino bambusta tehtyjä leikkuulautoja. Pienet maksoivat vitosella kappale ja isommat kympin. Isompi sopii aika lailla suoraan normihifilaitteen alle, pienempiä tarvitaan kaksittain.

Ensin bambualusta alle ja taas parani. Sitten vielä hopeamarkat väliin. Nyt siis kivilevy oli pohjimmaisena, sitten leikkuulauta ja siihen päälle markat ja sitten etunen. Nyt oltiin Klimaxin tasolla. Koko ajan kuuntelussa käytin perusverrokkina Shelby Lynneä (ylläri!), balanssia ja erottelua alun kaikilla ja pellin kilinällä ja resoluutiotsekki vielä niillä lahjomattomilla ekan taukopaikan alukkeilla.

Sitten sain piikkikiekot. Ne toimivat loistavasti suoraan kivilevyn päällä, nyt ML hakkasi digikarkeloissakin selvästi Klimaxin. On todella yllättävää, kuinka isosti tuo resonanssijumppa vaikuttaa ääneen. Vielä bambua väliin. Nyt setti oli8 siis kivilevy, bambulevy, piikit kohti laitteen pohjaa. Ei juurikaan ollut väliä, onko piikkejä 3 vai 4, mutta kun tarjolla oli neljä piikkikiekkoa, niin sillä mentiin. Nyt ääni oli niin hyvä, ettei paremmasta väliä.

Mutta kerta kiellon päälle. Pitihän sitä kokeilla. Siksi Furutechin NCF-Boostereita. Kaksi Signal-versiota etusen alle. Matalampaan mahdolliseen asentoon niin, että sivutapit jäivät yhtenäisen pinnan alle. Näitä yksi eteen vasemmalle ja taakse oikealle toinen. Melkoisen epäkäytännöllinen ratkaisu tämä on, sillä hyllyn päällä on ensin kolme senttiä paksu kivilevy ja sitten vielä melkein kymmensenttinen NCF.

Voi hyvänen aika mikä subjektiivinen pommi! Tähän asti kerta kerralta resoluutio oli parantunut. Mutta nyt tuli kaikkea lisää. Muutos oli tuolla resoluutiopuolella yksittäisistä askeleista isoin, mutta nyt tähän tuli päälle vielä esimerkiksi melkoinen pläjäys bassolaatua.

Furutech on markkinointimateriaalissaan tunkenut näitä boostereita ihan joka paikkaan. Itselläkin on Signal-versio kannattelemassa hyllyn takana asiajohtajia lähellä vinyylietusta. Missään en ole kuitenkaan nähnyt/kuullut Signal-versioita laitealustana. Saisinkohan tämän keksinnön patentoitua? No, menköön tämä ihan yleiseen jakoon. Tässä kohtaa ei bambu enää parantanut asiaa. Kokeilin näitä myös ilman kivilevyjä ja ne yhä paransivat ääntä reilusti. Mutta kivilevyjen kanssa kokonaisuus oli ihan lyömätön.

Taas jonkinnäköinen suositus: jos olet kokeilunhaluinen ja hyväksyt twiikit, joita on vaikea mitata tai edes ymmärtää, on tässä taas yksi sellainen. Omasta mielestäni tämä on Big One!

Jaa artikkeli:

Vastaa

Aivan huippua: Hifiman Susvara ja iFI Phantom

Nyt koitti taas aika kokeilla vakavahenkistä ja tinkimätöntä kuulokekuuntelua. Impulssin tähän sain, kun lähes uskomattomien hankaluuksien...

Avantgarde Duo GT isohkot, kallihkot ja parhaatko?

Kun aikanaan sain Avantgarden Triot silloiseen pop-up showroomini ennen edellisiä hifimessuja, päätin, että Kaupallinen Erkki hankkii...

Avantgarde Trio G3 – Hyvät, isot ja raskaat

Ennen high-end -käsitteen vakiintumista puhuttiin raskaasta hifistä. Tällä kuvauksella on varmasti kirjaimellinen historia. Raskaasta äänentoistosta oli...

Clearaudio Master Innovation – hengästyttävää saksalaista insinöörityötä

Suuri osa aktiivisista harrastajista tuntee Clearaudio Statementin, parinsadan tonnin ja monen sadan kilon vinyylisoittimen, joka seisoo...

KORA TA-480 – parhaasta parempi?

Totesin aiemmassa kirjoituksessani Kora TB-400:sta sen olevan paras vahvistin, jota olen kuullut. Nyt sitten ihmettelen, josko...