Uusi Klimax DSM, ehkä pieni pettymys – onneksi!

Hifimestan Arille iso kiitos siitä, että sain uuden Klimaxin hetimmiten ekasta demoerästä kuunneltavaksi. Kovasti on juttuja laitteesta ollut, ulkonäöstä on puhuttu paljon, markkinointimateriaali on kopsattu erinäisiin artikkeleihin, varsinkin teknisen kuvausten osalta jo useasti. Se sijaan kunnon erittelyä äänestä ja varsinkin suorasta vertauksesta Klimax Katalystiin olen saanut vähemmän informaatiota. Mutta nyt on kuuntelut tehty, joten keskityn suurimmaksi osaksi juuri ääneen ja erityisesti Katalystiin verraten.

Laitteen ulkonäöstä olen jo muutaman sanasen saiteilla sanonut. Laite on näyttävä, tyylikkäästi ja ajatuksella viimeistelty ja laitteen materiaalit ovat viimeisen päälle, muovia ei ilmeisesti ole käytetty. Minun makuuni laite ei ole. Pidän enemmän hymyilevästä pizzalaatikosta, joka huokuu täydellisyyttä kaikessa vaatimattomuudessaan. Hyvä harrastajaystäväni totesi uskovansa, että muotoilu on laadittu Aasia ja itänaapuri silmällä pitäen. En tiedä, mutta bling-blingin avulla ilmeisesti pyritään oikeuttamaan härski hintalappu, laite maksaa Suomessa 37 200 euroa! Kannattaa miettiä, esimerkiksi minkälaisen auton tuolla rahalla saa!

Linn Klimax DSM 2021

Täytyy nyt heti todeta: laite on kaikin puolin hieno ja hyvä-ääninenkin. Tätä pitäisi kuitenkin tarkastella sillä näkökulmalla, miten laite suhtautuu edeltäjäänsä ja käyttäjäkuntansa tarpeisiin. Heti voi mainita, että esimerkiksi näyttö on hieno ja tyylikkäästi toteutettukin.

Oma DAC on Organik

Linnin oma DAC Organik on tämän laitteen suurin uutuus. Luulin jo saaneeni tekosyyn olla kiinnostumatta laitteesta, kun oletin, ettei DSD-toisto ole mukana. Mutta olihan se. Linn on todellakin kääntänyt takkinsa DSD:n suhteen ja se on hyvä se. Katalystin ja myös Organik-pohjaisen uutuuden DSD-toisto on erinomaista. Itse en (toistaiseksi, tilanne voi piankin muuttua) ole kuullut parempaa DSD toistoa kuin mitä nämä kaksi laitetta tarjoavat.

Organik on mitä ilmeisimmin FPGA-pohjainen. Tämä mahdollistaa laitteen kehittämisen edelleen. Jo heti ensiversiossa ääni on erinomainen, niin voipa olla, että jatkoversiot vasta todellakin ottavat pesäeron kilpailijoihin. Äänessä on selvästi hyveitä, joita on yhdistetty esim. Chordin vastaaviin toteutuksiin alan lehdistössä.

Puhtaasti henkilökohtainen pettymys tuli ilmi heti, kun olin asentamassa laitetta settiini. Nuo skotit olivat sitten menneet laittamaan takalevyn liittimet juuri edeltäjään verrattuna päinvastoin. Välijohdot vahvistimesta eivät siis alkuunkaan riittäneet laitetelineessä tyhjentyneelle paikalle. No, Eamesin pöytä laitetason eteen, kivilevy siihen päälle ja menoksi. 

Klimax with Eames table

Käytin Linniä ilman esivahvistinta, tai paremminkin äänenvoimakkuuden säädin oli pois päältä. Ainoa ero omaan Katalystiini setityksessä oli, ettei RCA-välijohtojen alla ollut NCF Booster Sgnalia, koska johtojen reitti ei sitä mahdollistanut. XLR-ulostulo oli kytketty pois päältä.

Sitten sitä kuuntelua

No, mikäköhän soi ensiksi? Kantti-isku oli yllättävän keskellä. Kaiku oli pitkähkö, mutta jäi iskuäänen varjoon. Basso oli positiivinen paradoksi, napakka, voimakas ja pitkään soiva. Ei mitenkään erikoisesti verrokkiaan parempi mutta kaikin puolin ok kuitenkin. Balanssi on melko selvästi verrokkia kirkkaampi. Tuon kirkkaus ei silti ole diskantissa, vaan paremminkin keskiäänialueella, toki sen yläpäässä. Oma arvaukseni on, että juuri tuo balanssin kirkkaus on syy ja-/tai seuraus, mitä erotteluun tulee. Resoluutio oli huippuluokkaa, mutta kirkkaus on ehkä pienoinen kepulikonsti sen saavuttamiseen. Tämä on kuitenkin spekulaatiota ja parempi resoluutio on puolestaan fakta. Kuuntelin itse aikanaan tuottamaani kuorolevyä ja uusi Klimax kyllä toimii vokaalimusiikilla! Taas on hyvä huomata, että verrokki oli ihan kantapäillä, mutta juuri tämä kuorolevy oli uutuuden heiniä. Suzanne Vega oli verrokkia kirkkaampi, mutta keskinäinen paremmuus on koko ajan jo keskinäisiä eroja kinkkisempi kysymys. Yksittäisissä näytteissä uusi Klimax oli useimmiten parempi, mutta kun kokonaisuutta anlysoidaan, ei vanha Katalyst antanut juurikaan tasoitusta, vaan pisti vastaan voimalla ja usein onnistuneestikin. 

Klimax 2021 Front

Laitteiden soundit ovat erilaiset: uusi Klimax on koko ajan kirkas, mutta ei koskaan rasittava. Katalyst on täyteläisempi, rauhallisempikin, mutta maalaa todella kauniin kokonaiskuvan. Molemmat toimivat ajoituksellisesti hienosti, toki kirkkaampi kuulostaa helposti tarkemmalta. Mutta Katalystkaan ei ole tumppu.  

Loppupohdintaa

Jos joku väittää uutta Klimaxia edeltäjäänsä paremmaksi, en väitä vastaan. Mutta jos joku väittää, että keskinäinen ero on selkeä, mustavalkoinen ja aina uudemman eduksi, en kyllä enää tuota sanottua allekirjoita. Ero lienee kyllä samaa luokkaa kuin edellisen Klimaxin ja Katalystin välillä, mutta eron suunta ei ole mielestäni yhtä selkeä. Tlannetta voi muuttaa Organikin myöhemmät päivitykset, jos kehitysaskeleet muodostuvat merkittäviksi. Tätä asiaa en osaa ennustaa, joten puhun vain nykytilanteesta.

Linn Klimax DSM old and new

Itse en uudesta Klimaxista riittävästi innostu. Tai siis niin paljon, että lähtisin vaihtamaan. Se ei ole ulkonäöltään makuuni. Se on minulle liian kallis. Äänellinen paremmuus ei ole riittävän merkittävä, pikkuisen kärjistäen pääsen twiikkaamalla, kaapeloinnilla ja setityksellä lähes samaan.

Samaan aikaan uusi Klimax DSM on varmasti alansa paras ja näyttävin laite. Hinta on joka tapauksessa todella kova, mutta on varmasti niitä kanssaharrastajia, joille tämä ei ole ongelma. Jos makuasiat natsaavat, niin tässäpä on laite vailla vertaa! Itse pärjään pizzalaatikollani vielä, ainakin toistaiseksi. Väliraha muodostuisi aivan liian suureksi osin kiistanalaiseen parannukseen nähden. Tästä syystä myös uskon, ettei ainakaan Klimax Katalysteja vaihtolaitemarkkinoilla kovin paljoa nähdä. Vetoa en tästä lähde silti lyömään, on tuossa uudessa Klimaxissa niin paljon hyvää.

Jälkikirjoitus:

Olen melkoisesti pohtinut näkemyksiäni uudesta Klimaxista. Kaiken kaikkiaan se on kyllä ääneltään edeltäjäänsä parempi. Mutta kaikki erot laitteiden välillä eivät ehkä ole parannuksia. Toisekseen on tuo uuden laitteen hinta. se kun on lähes kaikkien harrastajien ulottumattomissa. Nämä kaksi asia vaikuttavat siihen, ettei uusi Klimax välttämättä ole Katalystia parempi ostos. Mutta jos reunaehdot täyttyvät, suosittelen toki lämpimästi uuden Klimaxin hankintaa.

Jaa artikkeli:

2 vastausta artikkeliin “Uusi Klimax DSM, ehkä pieni pettymys – onneksi!”

 1. Kiitos Erkki!
  Soundin puolesta omat vertailevat testit ovat edessä, mutta ensivaikutelma on kanssasi hyvin samansuuntainen.
  Minun mielestäni laite on todella hieno – joku ratkaisu aina pitää ulkonäköseikkojen kanssa tehtaaan tehdä, eikä tässä nyt ole ”metsään” menty – ehkä tuo säädin päällä todellakin hiukan kosiskelee ostajia kaukana idässä.
  Ja koko Linn mallistoja on nyt samaa ulkonäköä, kun edullisemmat Majik ja Selekt ovat jo muodonmuutoksen tehneet.
  Linn on tarkoituksella tuonut verkkosoittimiin taas kosketusta ”pyytävät” volumesäätimet. Valinta on tietoinen – käyttäjällä on taas mahdollisuus koskettaa tuotetta (kuten vinyylisoittimien kanssa pitää tehdä) ja näin ehkä ”side” musiikin ja laitteiston kanssa syvenee!
  Kiitos vielä testistä, arvioistasi ja ajastasi!
  Ystävällisin terveisin
  Hifimesta / Ari
  PS. Uusi Klimax on kuunneltavissa Hifimestassa tämän viikon ajan. Soita ja sovi aika yksityisdemoon,

 2. Kiitos Ari kiitoksista ja kommenteista. Toivottavasti otsikko ei ollut liian raflaava. Omasta mielestäni Linnin uusi muotokieli toimii Selektissä ja Majikissakin aika hyvin, mutta en oli ihan varma uudesta Klimaxista. Aiemmin eri sarjat olivat eri näköisiä ja se oli aika ok. Toki edellisissä sarjoissakin pidin lähinnä Klimaxin pzzalaatikkolookista, en niinkään niistä muista.

  Mutta joka tapauksessa uusi Klimax on hieno tuote ja toivottavasti sille löytyy mahdollisimman paljon ostajia Suomestakin.

  -erkki

Vastaa

Valoisaa vinyyliä – AVM R 5.3

AVM R 5.3 on näyttävä levysoitin. Varsinkin tässä testatussa kromisessa esillepanossa. Kirkas, peilaava kromipinta ja siihen...

California Dream – MSB Technologies Premier

MSB Technologies tunnetaan laadukkaista DA-muuntajistaan. Sarjan huipulla on yli tusinan kymppitonneja maksava Select, puolet halvempi Reference...

Furutechin virtahuippujen taisto

The Absolute Soundin jutun innoittamana päätin tutustua DIY-tyyppiseen, mutta maahantuojan kasaamaan Furutechin huippukaapeliin. Itse kaapeli on...

Furutech e-TP809E NCF, passiiviblokkien huippu?

Markkinataloudessa kaikki tuotteet löytävät hinnan kysynnän ja tarjonnan perusteella. Oma ajatukseni on ollut, että valmistaja kehittää...

Furutech NCF Clear Line x 2

Mulla on ollut hieman kaksijakoinen suhde Furutechin tuotteisiin. Olen saannut tutustua useamman vuoden ajalla erityisesti virtatuotteisiin;...